top of page

Sujuvaa SoTe-palvelua hyvinvointialueella

Päivitetty: 6. tammik. 2022


Tulevaisuuden SoTe-keskus on palvelujen kokonaisuus, josta asiakas saa apua ongelmiinsa sujuvasti ja osaavilta asiantuntijoilta. Soitessa on jo otettu käyttöön uusi toimintamalli vastaanottotoiminnoissa. Kun asiakas ottaa yhteyttä joko soittamalla tai sähköisen palvelun kautta, hänen tilansa kartoitetaan ensimmäisellä yhteydenotolla. Osa saa apua heti, osa ohjataan oikealle asiantuntijalle.


SoTe-palvelut toimivat yhdessä, vaikka ne olisivat eri toimipisteistä. Vetelissä terveydenhuollon lähipalvelut ovat keskittyneet Tunkkarille ja sosiaalipalvelut Pajalaan sekä erikoissairaanhoito Kokkolaan.


Miten tulevaisuuden sote-keskus toimii? Esimerkki. Yksinhuoltaja äiti sairastuu. Ensioireiden ilmaannuttua hän voi ottaa yhteyttä sähköiseen oirekeskukseen ja saa ajan Tunkkarin sote-keskukseen. Siellä hän tapaa sairaanhoitajan ja lääkärin sekä käy tarvittavissa lisätutkimuksissa. Lääkäri voi tarvittaessa konsultoida erikoissairaanhoidon lääkäriä Kokkolasta.


Äiti kuulee lääkäriltä tulokset ja ne viittaavat vakavaan sairauteen, hoito jatkuu erikoissairaanhoidossa. Äiti saa suoran puhelinnumeron sote-keskuksen työntekijälle tulevia yhteydenottoja varten. Vastuutyöntekijä varaa hänelle videovastaanoton perhekeskukseen. Äiti voi keskustella miten lastenhoito järjestyy hoitojakson aikana ja millaista apua hän tarvitsee arkeen kotiutuessaan. Oma vastuutyöntekijän jatkuva apu ja tuki kotiutuessa on avainasemassa. Kotisairaalasta hoitaja käy kotona hoitamassa haavan ja samalla keskustelee jaksamisesta. Vakava sairastuminen on kova paikka. Vastuutyöntekijällä on käytössä moniammatillinen tiimi. Hän voi tarvittaessa järjestää keskusteluja psykiatriselle sairaanhoitajalle.


Pitkä sairasloma ja hoitokulut tekevät loven äidin talouteen. Vastuutyöntekijä varaa ajan sosiaaliohjaajalle. Vertaistuki on tärkeä osa kuntoutumista. Sote-keskuksesta saa yhteystiedot järjestöjen toimintaan. Äiti voi keskittyä kuntoutumiseen ja lapsensa hyvinvointiin.


Pelko pois. Peruspalveluja kuten sosiaalityö, mielenterveys- ja päihdetyö, kuntoutus sekä vastaanottopalveluja parannetaan Tunkkari-Pajala SoTe-keskuksessa. Sujuvaa palvelua.


Tuija Leivo-Rintakorpi, (kesk)


Soiten hallituksen jäsen ja kuntavaaliehdokas Veteli

21 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page