top of page

Ruokaketju huojuu


Ruoan tuottajasta huolenpito on huolenpitoa meistä kaikista. Suomalainen ruoka on monilla mittareilla laadukasta. Näissä vaaleissa on paljon puhuttu turvallisuudesta ja huoltovarmuudesta. Ne löytyvät myös omista vaaliteemoistani elinvoimaisen maakunnan lisäksi.

Koulutusta, perheitä ja mielenterveyspalveluita unohtamatta.


Ostimme aikoinaan vanhan kansakoulun Vetelin Sillanpäästä. Keskustelin taannoin koulun entisen keittäjän, Martan, kanssa kouluruokailusta ja sen merkityksestä koululaisten jaksamiseen koulupäivän aikana.


Laadukkaalla ruualla on valtava merkitys pienten ahkerien koululaisten vireystilaan. Parasta ruokaa voidaan valmistaa koulun omasta keittiöstä ja vieläpä lähiraaka-aineista valmistettuna. Ruuan kierrätys osattiin jo silloin. Kyllä lapset tykkäsivät Martan tekemästä pinaattipannarista.


Mielestäni suomalainen ruokaketju tulee räjäyttää ja syynätä sen nivelkohdat ja tehdä tarvittavat oikeudenmukaiset korjausliikkeet. Hinnat tulee saada tarkistaa kustannusten nousua vastaaviksi kesken sopimuskauden.


Sain mielipiteelleni tuplavahvistuksen. Ensin itse tuottajalta eli ytimekkäästi sanottuna ”tuotteesta pitää saada oikea hinta”.


Sopimuskausi on neljä kuukautta, mutta se on yllättävän pitkä silloin kun ympäröivässä maailmassa iskee kriisitilanne päälle. Hinnat neuvotellaan kaupan kanssa neljäksi kuukaudeksi eteenpäin.


Viimeisen vuoden aikana tuotantokustannuksia on heiluttanut sähkön korkea hinta, apulannan kohonneet kustannukset sekä kallistunut polttoaine ja rehu. Eikä tuottajan asemaa ole yhtään helpottanut kaupan sanelupolitiikka hinnoittelussa. Superlehmäkään ei lypsä edellä mainituista syistä halvempaa maitoa.


Toinen vahvistus. Kuluttaja on valmis maksamaan kotimaisesta ruoasta enemmän, jotta viljelijälle jää kohtuullinen toimeentulo. Keskustan kannattajilta tulee lähes täydellinen tuki. Yllättävää, että RKP:n kannattajista tuki oli kaikkein vähäisintä, kun huomioidaan RKP:n puheenjohtaja Henrikssonin vahvat kannanotot tuottajien puolesta. Kaikkein hämmästynein olin PS:n kannattajista, heistä jopa 33,5 % ei ole valmiita tukemaan tuottajaa. (MT-kysely 20.3.2023)


Keskustan mielestä elintarvikeketjun läpinäkyvyyden parantamiseksi teollisuuden ja kauppojen pitää tarjota tietoa elintarvikkeiden hintarakenteesta. Nousseet tuotantokustannukset on voitava siirtää sopimuksiin kesken kauden kustannusindeksillä.
Tuija Leivo-Rintakorpi, kansanedustajaehdokas (Kesk.), Veteli


erityisasiantuntija, insinööri, FM, matkailuyrittäjä (sivutoiminen)

3 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page